Risico’s die vaak worden geassocieerd met beleggen in grondstoffen zijn afgenomen sinds september 2014. Industriële metalen lijken wat meer in de smaak te vallen dan edelmetalen. Analisten wijten dat aan het voorzichtig herstel en de daarmee samenhangende vraag naar industriële metalen. Goud wordt van oudsher gezien als een “veilige haven” in tijden van crisis. Nu die ergste crisis achter de rug lijkt te zijn is ook de vraag naar goud minder.
Instappen met binaire opties of CFD’s?
De aandelen markt heeft de laatste jaren meer opgeleverd dan de mijnbouwsector. een aantal risico’s voor de mijnbouwsector is geminimaliseerd, maar nog niet verdwenen. Hoge operationele kosten zijn aangepakt, investeringen in grotere projecten heroverwogen. Veel grondstoffen werden voor de kostprijs en soms zelfs daaronder verhandeld. omdat de vraag veel kleiner was dan de productie. Door het aantrekken van de wereldwijde economie en het doorbreken van de neerwaartse spiraal liggen er vooral voor grondstoffen die benodigd zijn voor de industrie kansen in het vooruitzicht. De oplopende vraag naar grondstoffen en ook de achterblijvende vraag naar goud zorgt wellicht voor een mooi moment instapmoment om te gaan handelen met bijvoorbeeld binaire opties of CFD’s.
Verdeeldheid over de koersontwikkeling van grondstoffen.
Wie wil gaan beleggen in grondstoffen heeft vertrouwen in het economisch herstel in de wereld. Als de conjunctuur aantrekt, inflatie oploopt en de resultaten en bezettingsgraden van bedrijven stijgen, dan zal gemiddeld de waardering voor grondstoffen een opgaande tendens tonen. grondstoffenprijzen ook naar verwachting aantrekken. Op langere termijn (tien tot twintig jaar) zijn analisten het niet echt met elkaar eens. De ene helft trekt de volgende conclusie. de groei van met name Aziatische markten. India zal een verhoogde vraag naar energie, consumptie veroorzaken. met als direct gevolg dat door een toename in de vraag de prijs van grondstoffen zal moeten stijgen. De andere helft kijk wat genuanceerder tegen deze stelling aan: Zij verwijzen naar cijfers uit het verleden. Ondanks dat de wereldeconomie de laatste twintig jaar is gegroeid zijn de gemiddelde grondstofprijzen niet meegegroeid met de gestegen vraag. Oorzaak hierin zien zij in een paar zaken. Overproductie van grondstoffen, waardoor de vraag kleiner is dan het aanbod wat grotere voorraden en lagere prijsniveaus tot gevolg heeft. Ander punt waardoor de grondstofprijzen de afgelopen decennia niet zijn mee gestegen zijn technologische ontwikkelingen waardoor er met andere middelen en energiebronnen kan worden geproduceerd.
Kortom het blijft zaak om de tendensen in de markt goed te blijven volgen. Er zijn een aantal grondstoffen waar zowat alle specialisten het over eens zijn dat dit wel grondstoffen van de toekomst zijn. we noemen hier met name Lithium voor het gebruik in Lithium-Ion batterijen. Niet onbelangrijk in deze is date China al gemeld heeft dat zij hun voorraden lithium alleen wil aanwenden voor gebruik in de intern markt. Goed voor China, en vooral goed voor landen die ook gezegend zijn met het bezit van deze gewilde grondstof. Op basis van de steeds oplopende populariteit van hybride en elektrische auto’s allen voorzien van een Lithium-Ion batterij lijkt het aannemelijk dat deze grondstof er een is om in de gaten te houden. Er is genoeg volume in de markt en de vraag is in ieder geval de komende jaren stijgend. Zoek een goede broker en kijk of beleggen in Lithium of andere grondstoffen iets voor jou is.
Laat een reactie achter