Hoe is het mogelijk dat een grondstof die 100% onmisbaar is voor alle economieën in de afgelopen jaren zo is afgegleden in hun prijsniveau. De opslag tanks zitten vol tot aan het dak, de markt is compleet verzadigd. Om hier enig zicht op te krijgen een uiteenzetting van de uitgangspunten waarom olie zo belangrijk is (was).
Olie is vooralsnog onmisbaar: het is de grondstof voor energie, kunststoffen, kunstmest, chemicaliën. De prijzen van olie zijn gekoppeld aan die van gas. Er is nog steeds een toenemende vraag naar olie door de gemiddeld nog steeds groeiende vraag naar producten waar olie iets in het productieproces betekent.Door de relatieve schaarste van olie zijn er een aantal partijen die een monopolypositie in de keten innemen. Zoals olieproducerende partijen, in de vorm van landen en organisaties als de OPEC. Ok verwerkende partijen en zelfs individuen kunnen de marktprijs sterk beïnvloeden. Derde en bijzonder invloedrijke ontwikkeling is de annexatie van fabrieken en ketens door regeringen grote oliemaatschappijen. Waardoor zij de markt in handen krijgen.Lagere productie dan de vraag dus hoge(re)prijzen. In ieder geval gemiddeld. De enorme welvaart in het Midden-Oosten is 100% te danken aan het zwarte goud.
Dit is zoals het tot voor kort altijd is geweest. De verwerking van olie heeft een vervelend bijverschijnsel. Door de verbranding van fossiele brandstoffen (niet alleen olie) wordt de aarde opgewarmd. In het begin heel langzaam maar de laatste tijd steeds prominenter ontwikkelen andere energiebronnen, zoals wind- zonne- en kernenergie zich als relevante alternatieven voor olie. De prijs van olie zou hierdoor in een vrije val kunnen raken. Maar grote partijen met veel macht zoals de OPEC weten de prijs toch nog op een relevant niveau te handhaven. Separate oliemaatschappijen zijn er te veel om als individuele aanbieder enige invloed uit te oefenen. Naast de OPEC zijn de laatste jaren een aantal grotere partijen opgestaan die concurrerend zijn voor de OPEC. Zoals China, Brazilië, Rusland. OPEC wil zijn invloed behouden en de competitie het liefst buiten de deur. Daarom overspoelen zij de markt met goedkope olie. Concurrenten moeten wel mee met de prijs. Door de gigantische financiële buffer die de OPEC heeft hopen ze zo een aantal concurrenten ‘s buiten spel te zetten.
Katalysator dalende olieprijzen.
Deze laatste ontwikkeling is de grote katalysator van de dalende olieprijzen. Maar deze strategie heeft wel wat risico’s. In China en Rusland doet zich het volgende voor. Telkens als de OPEC de olieprijzen verder liet zakken deed Rusland er nog een schepje bovenop. Waardoor zij relatief steeds een stukje markt van de OPEC inpikten. China heeft een heel andere tactiek. Zij investeren juist in die regio’s waar de gevolgen van het prijsbeleid van de OPEC het hardst aankomen. In ruil voor grondstoffen (ook voor in de toekomst), politieke macht ondersteunen zij de regio. Waardoor China in met name Afrika een kracht is om rekening mee te houden. Ook importeren zij nu de olie uit deze regio rechtstreeks met prijzen die ze eigenlijk zelf bepalen. Zodat hun prijzen niet zijn gekoppeld aan de prijzen in de wereldhandel. Fraai staaltje politiek.
Koersontwikkelingen gebruiken om veel geld te verdienen met minimale inleg?
En waar gaat het naar toe? Wie het weet mag het zeggen. Zal de OPEC weer de dominante partij worden. Of hebben alle nu aanwezige belanghebbenden kans van overleven met deze lage prijzen? Of zal de groene energie zegevieren… Als dit soort ontwikkelingen je interesseren, je het grote verband kunt zien dan is het handelen met binaire opties iets voor jou. op www.binaireoptiesvergelijken.nl vindt je tientallen aanbieders uit binnen- en buitenland waar je kunt handelen in binaire opties. Dat kan al vanaf een inzet van Euro 10,00. In olie, maar natuurlijk ook in goud, aandelen, andere grondstoffen. Of valuta, indices.
Geef een reactie