Goud is overal en van alle tijden. Goud is van oudsher een belangrijke grondstof. Goud is de aanleiding geweest tot plunderingen, rooftochten en oorlogen. Werd goud vroeger enkel gebruikt voor sierraden, beelden, als ruilmiddel of als kunst. Tegenwoordig is goud overall. In printplaten, en telefoons vanwege de extreem goede geleiding van elektriciteit, elektronica, tanden, enzovoort.
Goud wordt door overheden, beleggers gezien als een “veilige haven”. In tijden van voorspoed dumpt iedereen zijn goud. Maar zodra er maar een minimaal briesje tegenwind ontstaat stijgt de goudprijs weer in rap tempo. Daarom is goud bij uitstek de grondstof om anti-cyclisch in te beleggen. Er komt vroeg of laat altijd weer een beweging “de andere kant op. Op dit moment wordt goud verhandeld via de XAU.
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken merkt goud aan als ‘kritieke grondstof’ Nederland is afhankelijk van andere landen bij het verkrijgen van deze grondstof. Daarbij spelen veel sociale, economische en ecologische problemen rond de winning van goud. Er moet steeds dieper worden gegraven naar goud en er wordt bijvoorbeeld bij de winning van goud het giftige kwik gebruikt. In Nederland maken we vooral veel gebruik van goud in de tandheelkundige zorg en electronica.
Tip: beleg anti-cyclisch in goud…
In Nederland en Europa zijn we voor veel grondstoffen zoals goud volledig afhankelijk van import uit andere delen van de wereld. Dit maakt dat de Nederlandse economie kwetsbaar is voor wat betreft de noodzakelijke verwerving van in dit geval goud.
Goud wordt voornamelijk gewonnen in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Key-player voor wat betreft alle edelmetalen is China. Zij beschikken over 97 procent van alle zeldzame edelmetalen. Het gemak waarmee zij buitenlandse markten afsluiten is een grote zorg voor beleggers en politici in de gehele wereld. Stoffen als goud en zilver zijn nog wel ergens anders vandaan te halen. Maar schaarser middelen zoals Lithium voor het maken van Ion-batterijen geeft China veel macht op economisch gebied.
Om de zekerheid van grondstoffen te garanderen passen veel landen actief ‘grondstoffen-diplomatie’ in de ontwikkelingssamenwerking toe. Ze ruilen bijvoorbeeld wegen in ruil voor zekerheid van levering van grondstoffen. De prijzen van grondstoffen zijn ook niet echt stabiel. Er vinden in korte tijd enorme stijgingen en dalingen plaats. Deze scherpe koersval of stijgingen maken dat het werken met CFD’s (hefboomconstructies) of het handelen in binaire opties specifiek voor deze grondstoffen een overweging is om mee te nemen.