Handelen in grondstoffen

Handelen op de beurs in grondstoffen als olie, zilver en goud

Beleggen in mais

maisMaïs is een van de meest veelzijdig in te zetten grondstoffen. In Zuid-Amerikaanse landen onmisbaar in het dagelijks leven en als grondstof voor biobrandstof. In het Westen wordt mais vaak gebruikt voor diervoeding. Mais is een vrij stabiel geprijsde grondstof. In dit artikel geven we je handvatten om wel, of juist niet te gaan handelen in deze veelzijdige grondstof. Ook belichten we de factoren die de koersen positief of juist negatief kunnen beïnvloeden. Zodat je op het juiste moment kunt verkopen of juist aankopen.

Waar kun je beleggen in maïs?

Tenzij je boer bent of een grote opslag hebt zou het handelen in maïs niet echt praktisch zijn. Om het nodeloos fysiek verplaatsen van grondstoffen te minimaliseren werken handelaren met zogenaamde contracten op grondstoffen. Op de beurs of bij brokers ziet u realtime koersontwikkelingen van maïs. Met deze zogenaamde contracten op grondstoffen kun je speculeren op wat de markt gaat doen. Speculeer je op prijsstijgingen of juist prijsdalingen. Er zijn verschillende platforms waar je kunt handelen in mais. Ook zonder dat je specifieke kennis van de markt nodig hebt. Gezond “boerenverstand” en een dosis lef maakt het zo mogelijk veel geld te verdienen zonder de contracten of maïs echt te bezitten. Om een beeld te krijgen bij welke broker je het best terecht kunt geven we je op deze site een overzicht van de aanbieders. Veel brokers hebben oefenaccounts waar je zonder (financieel) risico kunt kijken of het handelen in grondstoffen iets voor je is.

Klik hier voor een gratis oefenaccount

Achtergrond informatie voor je gaat handelen in maïs.

Maïs is niet zomaar een grondstof. Er zijn vele toepassingen die de stabiliteit van de grondstofprijs voor een groot deel verklaren. In onderstaande tekst beschrijven we de vele varianten. Iedere variant brengt door de toepassing, land van herkomst, weer bijzondere kansen of bedreigingen met zich mee.

Snijmais uit Nederland vooral voor de veeteelt.

In Nederland wordt veel mais geteeld. Meer dan 200.000 ha snijmais staat jaarlijks op de velden, die hoofdzakelijk bestemd is als veevoer voor rundvee. Het Nederlandse klimaat is eigenlijk iets te koel voor voor mais. Daardoor worden de korrels hier niet rijp. Kruisingen tussen bepaalde maisrassen hebben het mogelijk gemaakt vroeg tot zeer vroeg rijpe wassen te telen. De zogenaamde korrelmais wordt geoogst.van half September tot en met half oktober. De mais wordt vaak verhakseld. Bladen mais, stengels worden versnipperd en verwerkt tot veevoer. Het sterk toegenomen aantal ha met mais is vooral terug te voeren op een grotere toegestane quota voor mestgift op maisakkers. Agrariers slaan hiermee twee vliegen in een klap. Ze komen van een mestoverschot af en er kan goedkoop diervoeding worden geproduceerd.
Mais, (bio)brandstof voor energie.
Al weer een kleine 15 jaar wordt specifiek voor toepassing biobrandstof mais in Nederland geteeld. Dit mais noemen we “energiemais”. De mais kan wat later geoogst worden dan mais bestemd voor veevoeders. Juist de minder waardevolle (gemeten in voedingwaardes) onderdelen van de mais plant zoals stengels en bladeren zijn juist voor de biobrandstof de meest waardevolle onderdelen. De opbrengst van een ha energiemais wordt gemeten in: methaanopbrengst per ha. In een mestvergister wordt mest van varkens of runderen gemengd met energiemais. Tijdens het vergisting proces ontstaat er biogas. Dit biogas wordt afgevangen en wordt gebruikt als brandstof om elektriciteit op te wekken.

Gentechmais speculatieve grondstof?

Natuurlijk kun je handelen in de grondstof mais. Maar de voortschreidende technieken van veredelingsbedrijven maakt het wellicht ook interessant om je pijlen te richten op partijen die de veredeling uitvoeren. Rassen worden resistent gemaakt tegen bepaald ongedierte zoals bijvoorbeeld de Europese maisboorder. Ook de opbrengst per ha is de laatste jaren door modificering sterk vergroot. Door te handelen in de koerswaardes van de bedrijven en niet in het eindproduct ben je wellicht minder afhankelijk van wisselende omstandigheden, zoals weer, vraag en aanbod. Het soort bedrijven die deze technologie beheerst zijn de zogenaamde gentech bedrijven. Bijzonder is dat deze bedrijven zorgen dat mais “beter” wordt maar tegelijkertijd ook in zetten op het produceren en verbeteren van gewasbestrijdingsmiddelen.
Mais neemt (tijdelijk) veel CO2 op.
Mais heeft door een “beperkte ademhaling” een bijzonder hoge koolstofopname. Een hectare mais neemt zo’n kleine 30 ton CO2 op per jaar. En produceert gelijkertijd tussen de 15 en 33 ton zuurstof. Gecombineerd is dit een vele malen beter resultaat dan een hectare bos. Waardoor het toch niet echt, vooral op langere termijn werkt is dat de hoeveelheid C)O2 in een bos alleen maar vrij komt als het bos wordt verbrand of opgaat in de koolstofkringloop. De grote opname van Co2 wordt ieder jaar weer te niet gedaan door de oogst en verbranding/vergisting van de mais.

Bereid je goed voor op de handel in mais

Uiteraard kun je gebruik maken van je onderbuik, goed gokken of afgaan op geruchten. Nog beter is het om je op feiten te baseren alvorens je start met het handelen in mais. Een van deze hulpmiddelen verschijnt iedere tweede helft van maart. Het Amerikaanse ministerie van landbouw brengt dan “prospective plantings uit. Daarin staat geregistreerd hoeveel mais is aangeplant voor het komende seizoen, waar door je afgezet tegen de vraag van het afgelopen jaar zou kunnen afleiden of de prijs gaat stijgen of dalen. Een ander hulpmiddel zijn “the Grain Stocks en “Monthly Crop Production”. Maak gebruik van alle kennis waar je aan kunt komen alvorens te gaan handelen.
Maar zoals altijd, gebruik je gezonde verstand. Handel met niet meer geld dan je kunt missen en… Als een voorstel er “te goed om waar te zijn” uitziet, is dat meestal ook zo.

Grondstoffen handel

Open handelsaccount

Koop- en verkoop grondstoffen online en pak uw winst!

grondstoffen betaalopties

In welke grondstoffen kun je handelen?

  • Nieuws
  • Olie
  • Goud
  • Zilver
  • Lithium
  • Aardgas
  • Katoen
  • Koffie
  • Platina
  • Palladium
  • Verwarmingsolie
  • Suiker
  • Koper
  • Sojabonen
  • Mais
  • Over ons

72% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Populairste beleggingsproducten

  • Beleggen in sojabonen
  • Aardgas handelen op de beurs
  • Handelen in Goud op de beurs

Beleggen nieuws

Hoe werkt een Sprinter op grondstoffen?

5 aandelen die verdrievoudigd zijn in 2016

Goudprijs ontwikkeling begin mei tot tot juni 2016

Olieprijzen voorlopig sterk onder druk.

Zilver tekort in 2017?

Copyright © 2023 · Magazine Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in