Aardgas is een bijproduct van aardolie. Dit verklaart meteen dat de aardgasprijs gekoppeld is aan de olieprijs. Aardgas is een fossiele brandstoffen en het goed als handel op de beurs. Het ontstaat bij het proces dat tot de vorming van aardolie leidt en vertegenwoordigt de lichtere organische producten van dit verwerkingsproces. Aardgas wordt vaak samen met aardolie gevonden, soms ziet het gas kans in andere aardlagen door te dringen dan de veel zwaardere aardolie er kan zo een scheiding ontstaan.
In Europa vinden we aardgas vooral in en rond de Noordzee. Aardgas wordt in Nederland gevonden in Slochteren. Aardgas van andere winplaatsen heeft vaak een andere samenstelling en bevat soms ook waterstofsulfide (“zuur gas”).
Vroeger werd aardgas vaak als een afvalproduct van oliewinning. Dit gebeurt nu nog steeds als het economisch niet rendabel is om het naar de consument te “vervoeren”. Dit is ecologisch bijzonder jammer omdat aardgas van alle fossiele brandstoffen schoonste soort is. Affakkelen is wel beter dan het gewoon te laten ontsnappen in de atmosfeer. Nog beter zou zijn om het aardgas weer de bodem in te pompen. Dit kan eigenlijk altijd, maar affakkelen is goedkoper…. Bovendien geeft de verbranding van aardgas vrijwel geen roet of as af.
Transport en opslag van Aardgas
De handel van (vloeibaar aardgas) heeft zich vanaf 1990 mondiaal sterk ontwikkeld. Het vertegenwoordigt op dit moment meer dan een kwart van de totale wereldhandel van aardgas. Ruim 50% van deze handel gebeurt in Azië via methaantankers. De techniek van vervoer via methaantankers werd grotendeels in West-Europa ontwikkeld. Gas wordt voornamelijk in metalen of kunststoffen gasleidingen vervoerd. Daarnaast wordt gas ook onder druk of als vloeistof vervoerd. Opslag in gasvorm kan in bolvormige containers of in ondergrondse gesteentelagen. Kleinere hoeveelheden gas worden in tanks, cilinders of gasflessen opgeslagen..
Er komen door voortschreidende technieken steeds meer gebruikers en toepassingen voor aardgas. De voortdurende aanvoer van aardgas moet gegarandeerd kunnen worden. Om seizoen pieken in productie of grote vraag op te kunnen vangen (zoals in de winter bijvoorbeeld), wordt aardgas bewaard in bovengrondse reservoirs of in ondergrondse gasopslagplaatsen.
Toepassingen voor aardgas
Aardgas wordt als energiebron voornamelijk gebruikt om mee te koken en of te verwarmen. Aardgas wordt ook als grondstof gebruikt om via diverse productieprocessen bijvoorbeeld ammoniak te maken, dat op zijn beurt weer als grondstof voor kunstmestfabricage dient. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikte in 2014 ongeveer 1500 m3 gas per jaar. Het gasverbruik daalt nog steeds door verbeterde isolatie van woningen en de de toename van het aandeel HR-ketels in huishoudens en het sterk aan populariteit winnende plaatsing van zonnepanelen. Ook warmere winters lijken hierin een belangrijke rol te spelen. De handel in gas wordt ook wel aangeduid als NG een afkorting van “Natural Gas”.